Rond de borg Rusthoven in Wirdum staat een windsingel van abelen (soort populier). De bomen zijn ongeveer vijftig jaar oud, in de bloei van hun leven. Ze staan in slagorde rond de borg als een kordon om hem te beschermen tegen extreme weersinvloeden. Drie van deze bomen wil kunstenaar Gert Sennema gebruiken voor een beeld(installatie). Over het kappen en bewerken van bomen verhaalt hij hieronder.

Direct na het kappen van een boom lijkt het alsof er een onderzoek naar een misdrijf plaatsvindt. Als de gevelde boom bij de afnemer komt, zal deze te werk gaan als een rechercheur. Het onderstuk van de boom wordt nauwkeurig bestudeerd; de positie van de kern, de vorm van de stam en de plaats waar beschadigingen aan de oppervlakte zichtbaar zijn. Het vochtgehalte wordt ingeschat door klank of door de hand tegen de kopse kant te leggen. Dit verraadt hoe lang de boom dood is. De houtbewerker zal vragen wat de doodsoorzaak is en waar de boom vandaan komt: in het bos of geïsoleerd, van lichte of zware grond, of er sprake is van oppervlaktewortels of van dieptewortels. Dit alles is bepalend voor de kwaliteit van het hout. Het onderzoek moet leiden tot een doelmatige ontleding van de inhoud. …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden