Net zoals het geleidelijk verdwijnen van zelfkazende boeren, zelfbakkende bakkers en zelfmuntende valsemunters, beginnen in Nederland de zelfkokende huisvrouwen zeldzaam te worden. Fastfood om mee te nemen, pizzakoeriers en magnetrons vervangen de traditionele moeders, zo meldt de dagbladpers.

Zo nu en dan maken wij een slagje over de zondagsmarkt van Toulouse en dan vooral in het overdekte deel. Vaste winkeltjes in een grote hal en geen spoor van Calvijn. Om de zoveel negoties een balie met sterke drank, waar klanten en standhouders zich niet onbetuigd laten. Een weelderige keur aan kwartels in gelei, vetgemeste Kingduiven, gigantisch opgevoerde eendenlevers haast zo groot als een complete eend, slachtkippen, slachthanen, poulardes, kapoenen, konijnen in champignonragout. Vis in alle maten en soorten, een complete rog demonstratief uitgestald, je kan er moten vanaf laten snijden. Worsten als decoratieve objecten. Grote donkere sombere leren worsten, kleine vrolijke worstjes in strengen -met meel besprenkeld-, worsten met aantrekkelijk bruinglanzend vel, kromme worsten, recht…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden