Door een succesvol gedoogbeleid lijkt een jarenlange strijd tussen boeren en ganzen beëindigd. In het gedooggebied rond het Friese Anjum worden de ganzen niet langer verjaagd van de landbouwgrond die zij kaal vreten. De boeren aldaar krijgen een royale schadevergoeding mits zij hun land geschikt maken voor de vogels om daar te overwinteren. Het gebied blijkt niet alleen bij ganzen aan te slaan maar ook vogelliefhebbers uit het hele land hebben hun weg naar het noorden gevonden.

Een indrukwekkende wolkenlucht torent boven de kaarsrechte Friese einder. Winterse buien trekken in rap tempo over het Lauwersmeer. De polder tussen Anjum en Oostmahorn is grauw en desolaat, een lappendeken van groen en bruin. Monumentale boerderijen lijken weg te zinken in de grote leegte. Plots kleurt de lucht donker. Een luid gesnater vult de waterkoude atmosfeer van deze wintermorgen. Met honderden tegelijk dalen ze neer. In een oogwenk is het landschap veranderd in een bonte schakering van snaterende en grazende ganzen. ‘Daar zijn mijn gasten dan.’ Willem Streekstra laat met een trotse glimlach zijn blik glijden over het druk converserende en bovenal consumerende gezelschap. ‘Vroeger zou ik ze met vlaggen en knalapparaten verjagen, maar tegenwoordig zijn ze meer dan welkom. Doordat…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden