HET bruggetje in Bartlehiem kent bijna iedere doorgewinterde schaatser uit de Elfstedentocht. Het is het bekende bruggetje over de Finkumervaart. Wijd en zijd bekend via de media tot ver in het buitenland. Maar wie weet er eigenlijk dat er in dit veertig inwoners tellende Friese dorpje zo'n honderd meter verderop richting Oudkerk nog een tweede brug ligt?

Maar zoals het vaak gaat: de bewoners rond de brug gooiden roet in het eten. Niet dat ze het kunstwerk niet mooi vonden, nee, de rust zou worden verstoord door de vele toeristen die deze trekpleister zouden komen bezoeken. En rust is nou eenmaal heilig voor veel plattelanders. Om alles toch maar vooral bij het oude, vertrouwde te laten ontstonden er fanatieke protesten. Aanvankelijk van enkele buurtbewoners, maar allengs sloten andere Bartlehiemsters zich bij de acties aan. En hoewel de meeste gemeenteraadsleden zich in eerste instantie voor het project hadden uitgesproken, trok de raad uiteindelijk in april de toestemming voor het schaatsmonument in. De eeuwige roem wordt niet blauw in Bartlehiem, maar volgens de kunstenaars wel ergens anders. Want animo om het beeld binnen de dorpsgre…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden