Geheel onverwacht verscheen dit voorjaar het boek De Graanrepubliek van Frank Westerman. Zo'n zeldzaam boek waarvan je meteen het gevoel hebt: werd er maar meer van dit soort literatuur gemaakt.

Frank Westerman, correspondent van NRC-Handelsblad in Moskou en mede-auteur van Screbrenica, het zwartste scenario (1997) raakte door zijn verblijf in Rusland en het tanende communisme aldaar, geboeid door de vasthoudendheid van de NCPN in de Rode Driehoek van Oost-Groningen. Hij schrijft: ‘Ik kreeg hetzelfde gevoel van gejaagdheid als in de herfst van 1989 toen de landen van het Oostblok een voor een met donderend geweld omgingen: Ho stop, geschiedenis, wacht op mij, ik wil erbij zijn.’ Toen in 1994 de communisten in Beerta een meerderheid (50,2%!) in de raad haalden (‘Wisten ze in Beerta dan niet dat de Berlijnse Muur was neergehaald?’) en hij las dat planologen en natuurbeschermers het Oldambt onder water wilden zetten, liet het idee hem niet meer los: de betovering van de standvasti…

Trefwoorden