'Weet U wat de Semslinie is?' Deze vraag stelde beeldend kunstenares Loes Heebink uit Nijeveen het afgelopen jaar aan diverse mensen woonachtig in het gebied zelf. Grenslopers langs de Semslinie, zo luidt het masterplan dat Heebink ontwikkelde voor deze 'Kunstlijn'.

Grenslopers zijn kunstenaars die zich op of over grenzen van disciplines begeven en/of vernieuwende technologie toepassen in hun beelden. ‘Bij de realisering van de Semslinie-Kunstlijn staat voorop dat er binnen dat vernieuwingskader een overtuigende samenspraak tussen kunstwerk en locatie moet komen, waarbij verbinding gemaakt moet worden tussen het heden, het verleden en de toekomst’, aldus Loes Heebink in haar masterplan. De te realiseren kunstobjecten moeten waarneembare monumentale ervaringen in het landschap zijn, die de kracht van een plek bewijzen en daarmee hun eigen bestaansrecht. Alleen respect en zorgvuldigheid voor het landschap, sociale ontwikkelingen en geschiedenis is niet voldoende. ‘Er moet een overtuigende samenspraak tussen kunstwerk en locatie, komen waarbij verbind…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden