Dit artikel gaat over ervaringen in de Emmense Veenkoloniën rond de dorpen Foxel en Roswinkel, over het geheim van een nieuwe manier van plannen maken: planvorming in dorpslandschappen. We hebben het gevoel dat we het afgelopen jaar samen wat bijzonders hebben beleefd met het werken aan het landschapskunstproject Was getekend, de Runde.

Behalve dat de informatie van het werkatelier gebruikt wordt in het nader vormgeven van de nieuwe Runde, leverde het de gemeente ook een werkwijze voor het omgaan met het buitengebied. Tijdens de werkateliers zat iedereen aan een grote tafel waarop de kaart van het gebied geschilderd was. Het ene verhaal riep het andere op en het inzicht in het gebied en haar bewoners groeide. Het project Was getekend, de Runde blijkt een voorbeeld te zijn van hoe zorgvuldig omgegaan kan worden met dorpslandschappen.

‘Het mooiste van dit land vind ik de ruimte, en als ik daar dan middenin sta kan ik de hoge bomen van Dordt (Nieuw Dordrecht) zien en weet ik precies waar ik ben.’
Een bewoner

Foxel en Roswinkel zijn twee dorpen in het gebied van de Herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drents…

Trefwoorden