Het landschap is bij uitstek een thema voor kunstenaars en fotografen. Veel landelijke taferelen zijn op het doek en op papier vastgelegd. Ook kun je in het landschap zaken in scène zetten. Neem bijvoorbeeld fotograaf Stijntje de Olde, die het landschap onder andere gebruikt als decor voor modefotografie.

Niet iedereen zal Stijntje de Olde als fotograaf kennen, maar vele Groningers kennen haar werk. Ze heeft furore gemaakt met de paginagrote advertentie waar minister Annemarie Jorritsma achter op een tandem zit voor het stadhuis van Groningen, en met de beroemde afscheidsfoto van Vonhoff. En wie kent niet de paginagrote kleurenadvertentie van het Nieuwsblad van het Noorden waarin een echtpaar, gezeten op een bank in een huiskamer, de lezers proberen over te halen een abonnement te nemen.

Ensceneren

Stijntje de Olde is geboren in Groningen, getogen in Zuidlaren en volgde op Academie Minerva aanvankelijk de mode-opleiding. ‘Van fotografie wist ik niets, maar ik vond het wel interessant en na een tijdje wilde ik daarin afstuderen.’
Vanaf het begin heeft De Olde met modellen gewerkt. ‘Dat vind ik spannender dan het fotograferen van stillevens of landschappen. Om van niets toch iets te maken, dat spreekt mij aan. Ik bedoel daarmee dat ik het prettig vind om iets te ensceneren. Het is ook leuk om met mensen te werken, want fotografie is vaak een eenzaam bestaan. Als ik foto’s moet maken voor schoolboeken voor Wolters-Noordhoff, brochures voor de Hogeschool Windesheim in Zwolle of elektroscooters voor minder validen, dan werk ik ook met modellen. Ik fotografeer veel liever koppen dan producten.’
Voor die bekendheid heeft Stijntje de Olde wel moeten knokken. Na haar studie is ze voorzichtig gaan werken voor Takefive, een modellenbureau in Groningen. Ze kende iemand die daar werkte en haar suggereerde om foto’s te laten zien. Daar is haar eerste opdracht uit voortgekomen. Tegenwoordig werkt ze niet alleen in Noord-Nederland, maar bijvoorbeeld ook voor Dutch Casting Agency, een modellen/castingbureau in Amsterdam, en voor Benelux Press, een groot fotostockbureau in Voorburg.
Behalve op locatie werkt ze in haar studio in de Nieuwe Bleekerstraat te Groningen.

Het poldermodel

Een foto-opdracht begint vaak met overleg met de artdirector van een reclamebureau, die het idee heeft voor een fotocampagne. Voor het fotograferen met modellen werkt Stijntje de Olde meestal samen met visagiste Barbara Kobus en soms met een stiliste. ‘De visagiste verzorgt de make-up en het haar, terwijl de stiliste zorgt voor de juiste kleding en de props, dat zijn alle bijbehorende attributen op een set. Ik noem dat ook een vorm van ensceneren.’
Via Noorderbreedte-vormgever Merijn Vrij kwam de redactie van Noorderbreedte in contact met Stijntje de Olde, die graag iets wilde maken dat met haar werk van doen had. ‘Om deze foto’s voor Noorderbreedte te maken, ben ik samen met de visagiste gaan rondrijden in Groningen. We kwamen op drie locaties uit, namelijk de wijk Vinkhuizen, het landschap tussen Vinkhuizen en de Held en uiteindelijk heb ik gekozen voor het landschap van de polder De Jonge Held langs het Reitdiep bij Dorkwerd. Dat vind ik een echt Gronings landschap. Het model komt uit de Randstad. De foto’s die zijn afgedrukt, zijn achter elkaar genomen. Het is ontzettend simpel, maar ze heeft een bepaalde uitstraling en een manier van bewegen die mij heel erg aanspreekt.’

Trefwoorden