Een kleurenlitho - een steendruk - van Jan Lucas van der Baan (1912-1999), destijds tekenleraar aan de Meisjes HBS en aan de Gemeentelijke HBS in Groningen, en ook jarenlang bestuurslid van De Ploeg.

De kleurenlitho is gedrukt van even veel stenen als er kleuren zijn gebruikt. Daarbij zijn ook kleuren over elkaar afgedrukt, waardoor er mengkleuren zijn ontstaan. Het valt op dat de kleurvlakken een wat gespikkelde structuur hebben; om dit effect te verkrijgen moet Van der Baan de stenen grof hebben geschuurd.
De zware lithostenen had hij uiteraard niet bij zich als hij buiten ging tekenen. Ter plaatse maakte hij een tekening of een aquarel, en zette vervolgens de voorstelling in zijn atelier op de steen.
Links- en rechtsonder staat in potlood: ‘no 16/25 eigen druk’ en ‘J.L. v.d. Baan 1978’. 16/25 betekent dat er 25 afdrukken zijn gemaakt en dat dit de zestiende is.

Abstract werk
Van der Baans oeuvre is nogal gevarieerd: hij maakte schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafiek. Ke…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden