Portret van Groninger kunstenaar Abe Kuipers (1918).

Toen de Groninger kunstenaar Abe Kuipers (1918) dit schilderij maakte, omstreeks 1950, was de scheepvaart op de Groninger diepen al sterk teruggelopen. Na de oorlog nam de vrachtauto het transport over en in Onderdendam werd het stil. Er ligt een schip aan de wal, maar er wordt niet gewerkt; een paard staat wat te dommelen voor de wagen in het middagzonnetje. Het is er, zoals dat dan heet, schilderachtig geworden. Zo heeft Abe Kuipers, herinnert hij zich, het dorp beleefd en dit heeft hij in dit werk gelegd.

Atelier in Stitswerd
Abe Kuipers huurde in die tijd een arbeiderswoning in Stitswerd als atelier. Hij had in Groningen net voor de oorlog zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool, de huidige Academie Minerva, afgesloten. Hij leerde daar schilderen in een verfijnd realistische …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden