Ger Siks, geboren in 1942 te Bourtange, opleiding: Academie Minerva, waar hij docent was van 1969-1995. Werkzaam als schilder, tekenaar en illustrator.

Bunker

Der gaait niks boven zekerhaid,
dus degelk haang- en sloetwaark
holdt God en ale aandern boeten.
t Oerstaarke stoalen Heras-hek
– vaarkant rondom toen en hoes –
stekt verniend zien stiekels op.
Gain moeske kin meer in of oet.

Allaarmlicht glimt mit rode kop
en helhond’s bitse bek lekt gif
as hai de swoare poort bewoakt
van dit oord dat ontougankelk is.

k Zol nou wizze toch nait waiten
wat mie hier nog overkomen kin,
behaalve din meschain n aanval
van n dodelk soort ainzoamhaid.

Ger Siks

Ergens op de lijn Westerwolde – Schiermonnikoog hoort Ger Siks. Afkomstig uit Bourtange, vaak op het waddeneiland te vinden dat Groningers t Aailand noemen. Zijn thuishaven ligt halverwege, nabij het Stad-Groninger Noorderplantsoen.
Dat achter de beeldend kunstenaar een schrijver van treffende verhalen en gedichten (Roet, Toal en Taiken) tevoorschijn kwam, zal zo actueel zijn dat aan dit feit in de Nieuwe Groninger Encyclopedie voorbij gezien werd.
In zijn proza een van de meest eigentijdse Groninger auteurs, niet bang zich bloot te geven. Als schrijver van gedichten liefhebber van een cabareteske toets, die publiek het duidelijkst bovenkomt in zijn reeks Hakkemak en Vegezak (Nieuwsblad van het Noorden). Dubbelloops als het ware. En in dekking.

Ger Siks, geboren in 1942 te Bourtange, opleiding: Academie Minerva, waar hij docent was van 1969-1995. Werkzaam als schilder, tekenaar en illustrator.
Exposities in Groningen, Amsterdam, Olst, Winschoten, Maastricht, Hilversum, Hoogeveen, Delfzijl, Arnhem, Franeker, Vriescheloo, Haarlem, Emmen, Zuidlaren en Den Haag.
Museumtentoonstellingen: Groninger Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Museum De Buitenhof Eelde, Drents Museum Assen, Landesmuseum Oldenburg, Zappeion Hall Athene, Museum Bochum, The Hope Art Gallery, Holland (USA).
Was als journalist werkzaam voor de Winschoter Courant. Publiceerde verhalen en gedichten in het Drents Letterkundig Tiedschrift Roet en Toal en Taiken, tiedschrift veur Grunneger kultuur.
Speciale projecten o.a.: Prenten voor NRC Handelsblad, de Groninger Grafiekkring. Prenten voor Galerie Mangelgang en Galerie Laverman, beide te Groningen. Stripboek ‘What happened to baby John’, samen met Henry de Wolf en Olga Wiese.
Recent: wekelijkse bijdrage in Nieuwsblad van het Noorden (Hakkemak en Vegezak), tweemaandelijks schrijversportret in Noorderbreedte (Atelier Siks c.s.).

Trefwoorden