Wie Benner zegt, zegt Friesland. Of de kunstenaar het hiermee eens was geweest, valt overigens te betwijfelen. Immers, Benners blik reikte verder dan de provinciegrenzen: zo woonde hij jarenlang in Amsterdam en gebruikte er het atelier van Karel Appel.

Maar zoals Groningen De Ploeg omarmt, zo trots zijn de Friezen op ‘hun’ Benner, gehecht als hij was aan de schoonheid van het Friese landschap. Immers, lange tijd vertoevend in de hoofdstad schilderde de kunstenaar vele malen, gravend in zijn herinnering, deze ‘wondere wereld’ van land, lucht en water. Bron van inspiratie was Friesland dus zéker, hoewel de natuurlijke omgeving in het algemeen, met haar vogels, bloemen en ruiters te paard, voor hem een dankbaar thema was.

Niet herkenbare locaties
Je kunt je afvragen, hoe Benner dat Friese landschap eigenlijk zag. Want wie in Benners landschappen herkenbare locaties denkt te kunnen vinden, komt bedrogen uit. Sterker nog, zelfs kenmerkende landschappelijke elementen zien we niet altijd. Kijkend bijvoorbeeld naar een geabstraheerde voorst…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden