In de gemeente Slochteren ligt het gehucht Schaaphok, bestaande uit twaalf huizen en boerderijen. De naam is ontleend aan de schaapskooi van de heren van de Frayelemaborg.

In de gemeente Slochteren ligt het gehucht Schaaphok, bestaande uit twaalf huizen en boerderijen. De naam is ontleend aan de schaapskooi van de heren van de Frayelemaborg. Zij lieten hun schaapskudde grazen op hun eigen gebied, van de Groene Dijk tot aan de Slochter IJ, ten zuiden van het Slochterdiep. Het gehucht ligt op een de kruising van het Slochterdiep en de Woltersumer Ae. De heer van de borg hief hier tolgeld voor de passerende schepen.
In Schaaphok nr. 2 bevindt zich het voormalige kerkje dat in 1905 werd gebouwd in opdracht van Mr. E.J. Thomassen à Thuessink van der Hoop, destijds heer van de Fraeylemaborg. Het vier traveeën brede gebouwtje heeft spitsboogvensters met gietijzeren tracering en een houten dakruiter.
Het kerkje heeft voor de godvruchtige inwoners van Schaaphok di…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden