Als Sjef en ik over het karrenspoor langs het Mussel-Aakanaal naar Kopstukken wandelen, weet hij dat ik altijd even op mijn 'denkstronk'' in de houtwal ga zitten.

In De hel van Jipsinghuizen worden de verschrikkingen beschreven die honderden werklozen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in deze streek hebben doorgemaakt. In het kader van de werkverschaffing moesten ze onder erbarmelijke omstandigheden en een straf regime nieuw land scheppen door duizenden hectaren woeste heide onder te spitten. Ik moet er vaak aan denken als ik door Westerwolde loop, een door velen nog onontdekt paradijsje in Zuidoost-Groningen.

Opgescheurde stilte
De lucht is er zuiver, er is ruimte en het is er stiller dan waar ook in Nederland. Doorgaans. Want terwijl ik gelukzalig wat voor mij uit staar en me bevoorrecht voel hier te mogen vertoeven, wordt die stilte bruusk verstoord. Een sonoor geluid komt uit het niets, zwelt dan aan en wordt meertoniger, doo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden