Han Jansen behoort tot de weinige kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de landschapsschilderkunst in Groningen. Zijn werk heeft de eerste tien jaren de covers van Noorderbreedte gesierd.

De schilderijen van de in Kloosterburen geboren Han Jansen (1931-1994) laten zien dat het Groninger landschap niet alleen wordt bepaald door historisch-geografische aspecten, maar ook door de wijze waarop de mens met moderne technieken het land onderwerpt, verkavelt en vervuilt. Jansens zogenoemde koeienlandschappen handelen dan ook over de identiteit van het platteland, hoe deze verandert en zelfs wordt bedreigd. Persoonlijke expressie in de vorm van handschrift en kleur worden in zijn schilderijen zo veel mogelijk vermeden: emotionaliteit is opgeofferd aan rationaliteit, ruimtelijke beleving aan de wetten van het vlak. De schilderijen wekken de indruk grafisch te zijn ontworpen en het is niet verwonderlijk dat hij van veel composities eveneens zeefdrukken heeft vervaardigd.
De koeienl…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden