Eind winter, begin voorjaar 1925 - de bomen zijn nog kaal - liepen in veenkolonie optima forma Borgercompagnie de gemoederen hoog op. De zorgen rondom de (on)veiligheid van het kruispunt Langeleegte-Borgercompagnie hadden zo'n omvang aangenomen, dat men door middel van het bikkelharde bewijs dat fotografie kon leveren het gemeentebestuur van Veendam probeerde te overtuigen de verkeerssituatie aldaar aan te pakken.

De eerste foto toont de noordzijde van het diep en de brug, met van links naar rechts het oude tolhuis, garage Hak, café De Vries en de boerderij bewoond door de tweelingbroers Cordes. Geheel links nadert landbouwer Jelle Bruininga in zijn Chevrolet de kruising, parallel aan het diep rijdt Jaap Weyer op zijn motor, in tegengestelde richting komt Harm Hak in zijn oude Italia aangereden en op de brug rijdt stelmaker Geert Zuurman het `noodlot’ tegemoet. Agent Themmen probeert in het midden het hoofd koel te houden.

De tweede foto laat de situatie uit een andere hoek zien, namelijk van langszij het tolhuis, kijkend in de richting van Veendam. Inderdaad: Bruininga (A-9431) heeft weinig zicht op het van links komende verkeer. Zonder de handopsteking van Themmen had hij zich mogelijk in het…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden