Landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor dichters, schrijvers en schilders. De vitale kracht, 'het goede en het schone' van de natuur weergeven, dat is waar het om draaide bij onze landschapsschilders van bijvoorbeeld de zeventiende of de negentiende eeuw; voor de schilder Berend Groen (1947) draait het daar nog steeds om. Deze ongerepte natuur vindt hij in Drenthe, waar hij al meer dan 25 jaar woont.

Hoewel het landschap voortdurend onderhevig is aan veranderingen, is in Drenthe relatief nog veel van de eigen identiteit bewaard gebleven. De menselijke hand is minder zichtbaar dan in veel andere provincies. Deze eigen identiteit, gevormd tijdens de laatste ijstijden, is in bijvoorbeeld het Fochteloërveen, de Zeijerstrubben of in het stroomdal van de Drentsche Aa nog goed te herkennen.

Luisteren naar het landschap
Voor Berend Groen vormt dit landschap de ultieme bron van inspiratie, ook omdat het zoveel afwisseling biedt. Urenlang kan hij, gewapend met een schetsboek, ‘rondbaggeren’ in dit land, op zoek naar de oerstructuren ervan.
‘Als je daar bent’, zegt Groen in een interview uit 1992, ‘dan moet je luisteren naar het landschap; luisteren, kijken, ruiken. Je moet ervoor openstaan;…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden