Willem van Toorn dichtte Een beek maken in 1994. Twee fragmenten van dit gedicht vindt u hier terug. Hij deed zijn inspiratie op na een wandeling langs de nieuwe loop van de Ruiten Aa in Wollinghuizen, naar aanleiding van de kunstmanifestatie Beek in Beeld.

Hoe zoek je een beek terug.
Het woord meander, een trage
lus in de taal. Of de schoolplaat
van ooit met de boomstammen brug,
de rimpelende schaduw, de zweedse
kornoelje op de oever, zevenster, orchis,
de te blauwe ijsvogel. Of toch
op de oudste kaarten, Aa fluvi?

De beken zijn thans in Westerwolde weer helemaal in beeld, maar ook elders. Bij veel beleidsmedewerkers en bestuurders in Nederland gaat de aandacht uit naar de beken. Het is nu echter niet langer de soort aandacht uit de jaren vijftig en zestig, de beek rechttrekken en het water zo snel mogelijk afvoeren. Heden richt het beleid zich op herstel van de beeksystemen en het vasthouden en zo mogelijk bergen van water.

Grote ommezwaai
De grote ommezwaai in Westerwolde kwam tien jaar gelden. Begin jaren negentig wisten bestuurder…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.