Een serie over schrijvers uit Friesland, Groningen en Drenthe in Noorderbreedte. Als één schrijver hierin past, is het wel Gerrit Krol.

‘De trein reed niet naar Warschau, maar bleef ergens in Wit-Rusland staan. In Berezino, een plaatsje aan de Berezina, de rivier die iedere Nederlandse schooljongen kent van de Vaderlandse Geschiedenis. Marnix was verrast de naam te lezen. Ze namen een taxi, reden de stad uit en de rivierbedding in naar beneden.
De brug die in november 1812 door de Russen in brand was gestoken om de Franse legers te hinderen in hun terugtocht was nooit weer opgebouwd. Een veerpont onderhield het verkeer tussen beide oevers, die rijkelijk waren begroeid met riet, omdat het zomer was. Op een oud VVV-bord stond het volgende te lezen: ‘Ten gevolge van het zinken van wagens, paarden en mensen, is er bij Studianka een drietal eilanden ontstaan door op elkaar gedreven lijken. Vele jaren later staken er nog mens…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden