Luigi Pappalettera is geboren in 1961 in het Italiaanse dorp Trani, vlakbij Bari aan de Adriatische Zee. Op zijn zeventiende volgde hij een kappersopleiding in Milaan, waar heeft ook als kapper heeft gewerkt. Tijdens zijn militaire dienst ontmoette hij in Rimini een meisje uit Groningen, dat later zijn vrouw werd.

‘Toen ik in Nederland kwam zag ik vanuit de trein het groene vlakke Nederland, zeer vlak, met de nadruk op vlak, en met koeien, heel veel koeien’, vertelt Luigi lachend. ‘Af en toe passeerden we een dorpje met vier of vijf huizen aan weerszijden van een weg. Je hebt hier veel verspreide bewoning in heel kleine dorpjes. Dat zie je niet in Italië, daar zijn grotere woonconcentraties.’
Luigi ken ik al jaren. Hij werkte aanvankelijk bij een kapperssalon in de Zwanestraat. Sinds een jaar of zeven heeft hij zijn eigen zaak Qnipp in de Visserstraat. Luigi is een verwoed visser en neemt fotograaf Elmer Spaargaren en mij mee naar het wierdendorp Winsum. Hier in de buurt van dit dorp vist hij regelmatig in de zomer met vrienden.

Keurig gekleed naar de kerk
Terwijl we door Winsum lopen wijst Lui…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.