Altijd was 'het landschap' iets dat er van zichzelf was of als toevallig bijproduct van boerenwerkzaamheden ontstond. De steden, dat was een andere wereld. Daar bemoeiden ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen zich mee.

De Academie voor Bouwkunst in Groningen beschouwt het als een nieuwe taak te fungeren als platform voor de discussie over de ruimtelijke inrichting van Noord-Nederland en organiseerde een reeks van vijf debatten over het thema Architectuur en landschap, Ontwerpen aan Noord-Nederland. Het lijkt erop dat eerdergenoemde deskundigen staan te trappelen om het platteland onder handen te nemen. De debattenreeks was opgezet om als eenheid te fungeren maar aangezien het publiek elke avond uit andere mensen bestond, bent u als lezer van Noorderbreedte waarschijnlijk de eerste die een poging tot een totaalbeeld te komen onder ogen krijgt! Een poging, want ’tot nu toe is het nog niet over architectuur gegaan!’, aldus debatleider Ypke Gietema, voorzitter van de staf van de Academie van Bouwkunst.

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.