De bezoeker van het Groninger Natuurmuseum wordt met de tentoonstelling 'Het landschap verteld(t)' verleidt tot na te denken over een landschap. Het landschap van het Reitdiepgebied in dit geval - daar gaat de manifestatie ViaDorkwerd, waar de tentoonstelling deel van uitmaakt, tenslotte over.

Wat een landschap is.
Dit zegt Van Dale er o.a. van:
‘landschap (o) [Mnl. lantschap
(gewest, land, vaderland), van land+ -schap],
landelijke omgeving voor zover men die
met één blik overziet, m.n. zoals zij zich
in haar samenstel vertoont, de aanblik ervan:
een fraai, een groots landschap.’

‘Voor zover men die met één blik
overziet.’ Dat maakt duidelijk
dat iets een landschap wordt
doordat je ernaar kijkt. Zonder
de blik van mensen, zonder
de vormgevende hand van de mens
geen landschap.

Dit is één van de teksten die de bezoeker van het Groninger Natuurmuseum op de tentoonstelling ‘Het landschap verteld(t)’ zullen moeten verleiden tot nadenken over een landschap. Het landschap van het Reitdiepgebied in dit geval – daar gaat de manifestatie ViaDorkwerd, waar de tentoonstelling deel va…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden