Een werkgroep van vissers uit Groningse waddenhavens ziet mogelijkheden voor de terugkeer van het kleinschalige 'gemengde' bedrijf in de kustvisserij: vissen op wat de zee in een seizoen biedt, dus niet het hele jaar garnalen maar ook spiering, sprot of tong.

‘Met dat kleine scheepje konden we toch mooi het jaar rond vissen’, vertelt mede-initiatiefnemer Johan Rispens over zijn jaren als schippersknecht. Dat is nog geen dertien jaar geleden: ‘In het voorjaar eerst buiten de eilanden op tong, dan tot in de herfst op garnalen en in de winter wat kabeljauw.’ Met de dure schepen van nu en de hoge brandstofprijzen, lijkt alleen verdergaande specialisatie mogelijk: of garnalen of kokkels, en dan dag en nacht. Door de schaalvergroting is de polarisatie tussen vissers, overheid en natuurbeschermers gegroeid. Ondertussen verdwijnt juist de kleinschalige visserij uit traditionele thuishavens als Noordpolderzijl en Termunterzijl. Daarmee verdwijnt ook veel bedrijvigheid en een beeldbepalende cultuur.
‘Oproep aan alle schepen: er is een kabeljauw gesign…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden