Als je Kibbelgaarn nadert verwacht je het steeds harder wordende geluid van bekvechtende mensen te horen; dat je het geharrewar zelfs al van heinde en ver door het veenkoloniale landschap hoort galmen.

Kibbelgaarn ligt tussen Veendam en Oude Pekela. Hoewel het als ‘dorp’ op de kaart staat, heeft het geen eigen plaatsnaambord. Eigenlijk bestaat het alleen uit een lange weg, die Kibbelgaarn heet, en waarlangs een rij eiken, elzen en berken staat. Deze weg ligt ingebed in velden met tarwe, suikerbieten, aardappelen, vezelhennep en rozenbottels. Vroeger stonden er zo’n vijftig boerderijen en arbeiderswoningen langs deze weg, deels aan de iets naar achter op het land gelegen wijken, die haaks op de weg stonden. Deze kleine zijweggetjes zijn nu bijna allemaal verdwenen en er zijn nog ongeveer twintig huizen over. De buurtwinkel van de familie Harms en de school met de bijbel, in toptijden door dertig tot vijftig kinderen bezocht, zijn nu alleen nog aan de gebouwen te herkennen. Het oude ker…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.