Aafke hield april verleden jaar een lees- en vertelmiddag in de Centrale Bibliotheek in de Oude Boteringestraat, naar aanleiding van haar bundel Midden in de Wereld, het geschenk in het kader van de Groninger Boekendagen. Ze las eruit voor, evenals uit haar boek in wording over Groninger dijken, dat in juni zou uitkomen maar naar mei 2001 was verschoven.

Het was meer dan drieëndertig jaar geleden dat Aafke Steenhuis en ik elkaar hadden gezien en kort gesproken, voor in de Oude Boteringestraat in de Stad, begin 1967. In die tussentijd hadden we elkaars artikelen in diverse printmedia wel gelezen, en dat heeft ertoe bijgedragen dat we in het voorjaar van 2000 gewoon verder gingen waar we kort na onze gezamenlijke gymnasiumtijd waren gebleven. Afgezien van het ouder worden was er niet zo veel veranderd: de humor was dezelfde gebleven, de belangstelling voor lezen en alles wat daarmee samenhangt – de essentie bij uitstek van schrijven – alsmede het verlangen naar zinvolle informatie over de wereld en haar bewoners. Wel zijn we beiden veel milder dan in onze gymnasiumjaren. In die schooltijd publiceerde Aafke haar eerste artikel, op de jonge…

Trefwoorden