Je verzint het gewoon niet: dit najaar een acht weken durende manifestatie rond Theo van Doesburg en Han Jansen in - of all places - Drachten.

De link van Van Doesburg met Drachten is nog enigszins begrijpelijk: hij was het immers, die rond 1920 de kleurontwerpen maakte voor de huizen in wat in de volksmond De Papegaaienbuurt heet; maar Han Jansen, de Groninger ‘koeienschilder’, die zegge en schrijve één enkel Fries schilderij maakte, in Drachten? Vreemdelingen in dit Friese landschap zijn het en het toeval wil dat het ook twee vreemdelingen ? Han Wilke en Ina Metselaar – zijn die Drachten dit najaar eens even flink op de kaart zetten. Een verhaal over toevalligheden, of zoals de organisatrices zelf liever zeggen: parallellen.

Drachten begin 1900
De schoenmaker Rinsema, die ook schilderde en een broer had die gedichten schreef, leert toevallig in de militaire dienst Theo van Doesburg (1883-1931) kennen. Er ontstaat een hecht…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden