De MKZ-crisis is voorbij. De koeien en schapen staan weer in de wei. Getroffen boeren krijgen nieuw leven in hun stallen.

De enige die nog denkt aan de crisis die de landbouw en aanverwante activiteiten stillegde en het platteland hermetisch afsloot, is minister Brinkhorst. Hij probeert de (intensieve) veehouderij te hervormen, zoals iedereen nog zo kort geleden nog hartgrondig met hem eens was. Volgens het advies van de Commissie Wijffels moeten dieren meer ruimte krijgen voor natuurlijk gedrag. Het transport van levende dieren moet beperkt worden. De productie van het veevoer en het fokken en slachten van de dieren zal in één regio moeten gaan plaatsvinden. Zo zal een duurzame veehouderij ontstaan. Dat klinkt allemaal redelijk logisch.
Natuurlijk is het niet moeilijk om van alles op en aan te merken op de veranderingsplannen: ze zouden te veel op Nederlands schaalniveau gericht zijn en te weinig op het E…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.