Er zijn natuurlijk veel meer voorkeuren dan 'leeg' of 'vol'. Er bestaan dan ook heel veel manieren van kijken, zoals te zien was tijdens de afgelopen Noorderlicht-fotomanifestatie van 25 augustus tot en met 30 september 2001. Deze had de treffende titel: 'Sense of space'.

Een paar jaar geleden was de bovenverdieping van ons ruime huis eindelijk klaar. Vol trots lieten wij een kennis uit het bosrijke midden van het land het resultaat zien en betraden we een van de grote slaapkamers, met daarin slechts wat stoelen met kleren en één groot bed. Ik had stiekem ‘oh’s’ en ‘ah’s’ verwacht, maar tot mijn verbazing trok de kennis een ernstig gezicht en riep:
‘Wat móet je met al die ruimte!
‘Nou, eh, gewoon: naar kijken!’, antwoordde ik.
Werd deze reactie ingegeven door calvinistische zuinigheid?
Was er sprake van jaloezie?
Of was er sprake van angst voor leegte en ruimte?
In ieder geval was hier sprake van verschillende belevingen.

De kennis hield niet van een lege ruimte. De meeste mensen zullen zo reageren. Kijk maar naar de doorsnee huiskamer: altijd moe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden