In dit artikel praten we met vertegenwoordigers van drie succesvolle bedrijven: H. Jasken van de AVEBE in Veendam en W. van der Velde van Pedro-boat zijn vertegenwoordigers van traditionele industrietakken in de Veenkoloniën. G.J. Kral van Kral Beheer Photo & Imaging vertegenwoordigt een snel groeiend fotobedrijf. Wat is hun visie op hun succes, en het verleden en toekomst van de Veenkoloniën?

Het wordt wel eens vergeten dat de economie ooit tot de geschiedwetenschap werd gerekend. Er zijn weinig gebieden in Nederland die zo zuchten onder het juk van de geschiedenis als de Veenkoloniën en waar dit verband tussen geschiedenis en economie zo wordt gevoeld. Ooit was het gebied een van de modernste industriegebieden van Europa, door de aanwezigheid van turf en een groot kanalenstelsel. Er ontstond scheepsbouw aan de kanalen en de landbouw bracht strokarton en aardappelzetmeelfabrieken voort. In de loop van de twintigste eeuw ging het echter snel bergafwaarts met deze industrieën. Wetenschappers voeren veel argumenten ter verklaring van de rampspoed aan, maar de wet van de remmende voorsprong is een veel gehoorde kreet. Zaken zoals turf en de kanalen, die het gebied ooit een voors…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden