Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In dat opzicht moeten de Veenkoloniën oppassen. Jongeren dreigen weg te trekken wegens gebrek aan werk en andere mogelijkheden.

Zuidbroek is een prima dorp om te wonen, vindt de vijftienjarige Krista Spreen. ’t Is een klein dorp met, gokje van Krista, zo’n drieduizend inwoners. Een paar winkels en veel vrienden: heel gezellig allemaal. Ze woont met haar ouders en twee zussen aan ’t kanaal, waarin hun bootje dobbert. Kortom: leuk wonen. Al wil ze er niet blijven. Maar dat heeft niets met Zuidbroek te maken. Kijk, ze wil natuurlijk niet altijd zo dicht op haar ouders blijven wonen.
Een enkele keer loopt ze tegen vooroordelen op, afgelopen zomer nog, toen ze tijdens haar vakantie in Duitsland door jongeren uit de Randstad aangesproken werd op haar accent. ‘Ik verdedig me dan wel, maar ik vind het niet eens echt vervelend. De meesten denken dat we een stelletje boeren zijn. Natuurlijk is niet iedereen hier zo.’
Ze g…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden