Sinds enige tijd ligt er een klein maar opvallend boekje over de waddenkust in de boekhandel. Het heet 'Randland. Portret van de Friese en Groningse kuststreek.' Annemarie Kok, correspondente van dagblad Trouw, portretteert hierin de noordelijke kuststreek aan de hand van interviews met 'karakteristieke' mensen die iets met dat landschap hebben.

‘O ja?’, zegt Annemarie Kok verbaasd als ik haar vertel dat er in Zuid-Afrika een gebied bestaat dat Randland heet. ‘Daar heb ik nog nooit van gehoord!’ Ze zit tegenover me aan een tafeltje in het Feith-huis, eens de woonplaats van één van de bekendste historici en archivarissen van het Noorden, wiens naam het huis nog draagt. Een goede plaats om onder het genot van een kop koffie over haar boek te praten, waarin de recente geschiedenis van het Noorden zo’n prominente rol speelt.

‘Het idee voor de titel van het boek kwam zomaar in een flits in me op, ik weet niet precies waar het vandaan kwam,’ vertelt Kok. Achteraf reconstrueert ze dat ze de titel heeft afgeleid van ‘Randstad’. ‘Het gebied dat ik wil beschrijven is in veel opzichten een soort tegenpool van de Randstad. Geen ‘stad’ ma…