Etiketten plakken is gemakkelijk. De Gronings-Drentse Veenkoloniën neerzetten als probleemgebied, waar werkloosheid even welig tiert als aardappelloof? Geen kunst. Waar van alles is geprobeerd, maar waar alle losse pogingen tot structurele verbetering losse eindjes kennen? Onmiskenbaar een feit. Maar is het daarmee automatisch het gebied van de gemiste kansen?

Clichés zijn er genoeg uit de kast te halen. Maar daarmee wordt het gebied geen recht gedaan. En worden vooral de potenties van de Veenkoloniën ontkend. Natuurlijk, het voorspelde verdwijnen van de aardappel – de poot waar bijna alles op steunt – is een ingrijpende gebeurtenis. Maar tegelijkertijd komt er daarmee op termijn een ongekend potentieel aan ruimte vrij. En dus aan nieuwe mogelijkheden. Ruimte voor een beleid dat de losse eindjes uit het verleden aan elkaar knoopt, ruimte voor nieuwe dynamiek. Want waar in Nederland hebben we de beschikking over zoveel leegte. Zoveel, dat het bijna een luxe probleem is…

Identiteit als fundament
Noorderbreedte kiest voor de luxebenadering: de Veenkoloniën als uniek gebied, door mensenhanden gemaakt, door mensenhanden getekend. Ooit een ondo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden