Waarom doen we tegenwoordig zo spastisch over het bouwen in het landschap en vinden we de arbeidershuisjes die gedurende het Interbellum op het land zijn gebouwd, zo mooi of interessant dat we ze het liefst op de monumentenlijst geplaatst zien?

In tien Friese gemeenten – Achtkarspelen, Dantumadeel, Gaasterlân Sleat, Heerenveen (Schoterland), Kollumerland, Ooststellingwerf, Opsterland, Skarsterlân, Tytsjerksteradeel en Weststellingwerf – heb ik in 2001 nog tientallen (47) bouwprojecten geteld, van één of meestal van meer, tot 22 landarbeiderswoningen toe. Het moeten er veel meer zijn geweest. De landarbeiderswoning wordt een tamelijk zeldzame soort en behoeft alleen daarom al bescherming en andere impulsen om ze in stand te houden. Ze zijn met uitzondering van kleine aantallen in Gaasterlân en Skarsterlân, vooral te vinden in de Friese Wouden en de Stellingwerven.

Emancipatie arbeidersstand
Ik heb op een redelijk intensieve rondgang 187 landelijk gelegen woningwetwoninkjes van verschillende typen geteld. Ik zal wel enkele gem…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden