Joop van Roekel & Yvonne Aaltink: Vruchten van Minerva – Bekroonde Romantische Werken 1824-1851. Oblong formaat, 120 pag., gebonden. Met vele illustraties, deels in full colour. Profiel Uitgeverij, Bedum, 2001. ISBN 90 5294 240, € 15,90.

Ten tijde van de Romantiek hebben tal van vooraanstaande kunstinstellingen in ons land schilder- en tekenwedstrijden uitgeschreven voor de beoefenaars van die kunsten. De toenmalige ‘kunstacademie’ van Groningen, Minerva, deed dat eveneens. Mede dankzij dit initiatief werd in ons land voor het eerst kunstbeoefening op grote schaal gestimuleerd. In een boek dat in oktober 2001 verscheen en dat min of meer werd gekoppeld aan een tentoonstelling in Pictura, wordt allereerst een beeld geschetst van het ontstaan en de ontwikkeling van Groningens school voo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden