Roderwolde is een klein dorp in Noord-Drenthe, met in het noorden de skyline van Hoogkerk en Groningen. De oudste verbindingen tussen het dorp en de stad en haar ommelanden zijn de Roderwolderdijk en het Peizerdiep. Deze lopen nog altijd kronkelend richting Hoogkerk. Destijds boden deze verbindingen ‘Rowolmers’ de mogelijkheid om boter, melk, eieren en ‘dood spek’ op de Groninger markt te verkopen. Tegenwoordig is de Roderwolderdijk in recreatief opzicht belangrijk, vooral voor fietsers vanuit de stad. De Roderwolderdijk was vroeger niet altijd even begaanbaar, vandaar dat vervoer over het Peizerdiep het meest gebruikelijk was. Met beurtschepen van de familie Belga werden vanaf 1832 producten naar Groningen vervoerd en boodschappen voor de bewoners mee teruggenomen. Deze beurtschepen la…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden