In juni stond de provincie Groningen twee weken lang in het teken van de manifestatie De magie van het boek. Frank Westerman, oud-NRC-correspondent en schrijver werd er uitgenodigd te vertellen over zijn boek De Graanrepubliek, waarin het Oldambt centraal staat. Noorderbreedte had een gesprek met hem over het ontstaan van zijn boek en wat er daarna gebeurde.

Magie. Ik herinner mij een passage uit de memoires van een Engelse majoor uit de koloniale tijd. In India zag hij eens een stel van zijn medesoldaten gefascineerd kijken naar een man gekleed in slechts een lendendoek, die met zijn ene hand een touw omhoog hield, en met zijn benen klimmende bewegingen maakte. Van een afstandje sloeg hij het schouwspel gade, maar begreep het niet. Toen hij later naar het gebeurde informeerde bezworen zijn kameraden hem bij hoog en laag dat ze met eigen ogen hadden gezien hoe het touw zich uit eigen beweging naar de hemel ophief, en hoe de fakir er zonder moeite in geklommen was. Nu begon het de majoor te dagen: zijn mannen waren gehypnotiseerd. ‘Den inlandschen magiër had hen betoverd met zijne magie.’

Rode driehoek
Een soortgelijk effect kunnen boeken …