In het kader van het 25-jarig bestaan van Noorderbreedte hebben vijftien bedrijven en overheden beeldend kunstenaars uitgezocht die in opdracht een kunstwerk hebben gemaakt. De kunstwerken en hun makers worden in de komende afleveringen van Noorderbreedte besproken.

Fietsen door het landschap, Arjen Boerstra (Heerenveen, 1967, opleiding Academie Minerva, woont en werkt in Groningen). Dit werk is aangekocht door de Gemeente Groningen.
Het kijken naar de wereld en met name naar het landschap staat centraal in het werk van Arjen Boerstra. Voor dat kijken gebruikt hij onconventionele hulpmiddelen zoals vliegers, ballonnen, zelfgemaakte modelvliegtuigen, zeppelins en boten. Hij heeft meerdere installaties en films gemaakt, onder meer een film over Tijnje die aangekocht is door het Fries Museum. Voor de Noorderbreedte Collectie heeft hij gebruiktgemaakt van een camera in de top van een hoge paal die gemonteerd was op een karretje dat door een fiets werd voortgetrokken. De camera maakte opnames van de kunstenaar, fĂ­etsend door het Noord-Groninger landschap. Het kunstwerk bestaat uit de fiets met kar en paal en een monitor waarop de beelden zijn te zien.

Zie hier, Marc Ruygrok (Voorburg, 1953, autodidact, woont en werkt in Den Oever). Het werk is aangekocht door de Gemeente Assen.
De beeldhouwer heeft samen met Joop Leene, de voorzitter van de kunstcommissie van Assen, gezocht naar een speciale locatie. Deze is uiteindelijk gevonden aan het Loonerdiep, ten oosten van Assen, bij een waterkering. In een zachtgroene kleur heeft Marc Ruygrok een bescheiden beeld gemaakt in de vorm van een brugleuning met de tekst ‘Zie hier’. De tekst is een soort mijmering op een plek om stil bij te staan, een protest tegen de oprukkende verstedelijking en het verdwijnen van natuur en landschap. De brugleuning past in het andere werk van Ruygrok, zoals de grote Ufo op het oude hoofdkantoor van de NS in Utrecht en het beeld met de tekst ‘So go on’ op Schiphol. Momenteel maakt hij een bar in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Terpdorp, Jan Frearks van der Bij (Drachten, 1922, autodidact). Het werk is aangekocht door Noorderbreedte en daar als zeefdruk ook te koop.
De naam van Jan Frearks van der Bij is onlosmakelijk met Friesland verbonden. Lucht, water en land van de provincie worden door hem in kleurrijke beelden vastgelegd, in een onmiskenbare eigen stijl. Primaire kleuren overheersen veelal. Terpdorp, dat deel uitmaakt van de Noorderbreedte Collectie, is daarop met zijn zachte tinten een uitzondering.
Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Jan van der Bij verschijnt eind dit jaar een boek over zijn werk. In december gaat bovendien een overzichtstentoonstelling van de laatste tien jaar van start in het Fries Museum te Leeuwarden en Galerie De Vis in Harlingen.

Haven, Eddy Sikma (Leeuwarden, 1957, autodidact). Het werk is aangekocht door Terp Tien Communicatiebureau in Oosterbierum.
Helderheid en lichtval zijn terugkerende elementen in het werk van de Friese expressionist Eddy Sikma. Het beeld wordt zorgvuldig opgebouwd door veel elementen juist weg te laten. In de landschappen en zeegezichten van Sikma, waarvan Haven een goed voorbeeld is, trekt het oog direct naar de kenmerkende vleug licht. ‘Het is als het ware een oer-abstractie: dynamiek en rust’, zegt Sikma. ‘De abstractie gaat een eigen leven leiden en het licht valt op zijn plaats.’
In september start in Museum Smallingerland te Drachten een tentoonstelling van zijn werk.