Ze hebben geen eigen theatergezelschap, geen eigen danstheater, geen gesubsidieerd orkest. Toch voelt de provincie Drenthe zich niet achtergesteld of geïsoleerd op het gebied van kunst en cultuur. . Als vervolg op het initiëren van een stuk of vijf projecten op het gebied van muziek, land art en theater zag onlangs Coöp 7 het licht. Een salon voor kunstenaars in de breedste zin van het woord. Met plannen voor een Artists in Residence, een mobiel productiehuis en beeldende kunst uit New York.

Ambitieus? Jazeker ambitieus. Daar zit De Noord niet mee. ‘Om het kunstklimaat in Drenthe te verbeteren, moet je boven die schaal van gemeente en provincie uitkomen.’ Het is een filosofie die hij ook bij andere projecten hanteert, zowel op educatief terrein voor scholen en amateurkunst, als op het terrein van de professionele kunst. ‘Drenthe heeft geen eigen gezelschappen, die moet ik dus van buiten halen. Dat geldt niet alleen voor theater, maar ook voor dans en muziek. Die halen we uit het hele land en het buitenland vandaan. We zijn vanuit het onderwijs gewend om te werken met professionele kunstenaars. Er zijn iets van 1500 voorstellingen en producties op jaarbasis voor het onderwijs. Zo’n tien keer het aantal van de programmering van de schouwburg. Het merendeel komt van buiten Dre…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden