In Zuidoost-Friesland wordt behalve Fries en Nederlands ook Stellingwerfs gesproken. Dit is een van oorsprong Nedersaksische taal die verwantschap vertoont met het Drents en het Overijssels.

Wanneer gebruiken we een smikseltien?
Kan een dwirre gevaarlijk zijn voor de oogst?
Is er met een proatbuul nog wel een normaal gesprek mogelijk?
Kan een zwaanselkont de marathon lopen?

In Zuidoost-Friesland wordt behalve Fries en Nederlands ook Stellingwerfs gesproken. Dit is een van oorsprong Nedersaksische taal die verwantschap vertoont met het Drents en het Overijssels. Zoals veel andere streektalen dreigt ook het Stellingwerfs steeds meer een minderheidstaal te worden. Dankzij de inspanningen van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte neemt de belangstelling vooral de laatste jaren weer toe: er zijn literaire prijzen in het leven geroepen, ouders kunnen hun kinderen voorlezen in het Stellingwerfs en voor zangkoren is repertoire samengesteld in de streektaal.
Directeur Pieter …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden