Boeren die aan het water wonen en alles over het water vervoeren, ze bestaan vrijwel niet meer. Het ongemak werd te groot of ze vielen ten prooi aan natuurbeschermingsorganisaties. Jeen van den Berg weet nog hoe het was om te boeren bij het water: 'De buitenwacht zag je als een soort kluizenaarsfamilie, maar zelf voelde je dat niet zo.'

Het beeld staat op het netvlies als een bestand op een harde schijf: een rietlandschap gevangen door een camera op manshoogte. Ineens glijdt daar een koe over het water. Wonderlijk en komisch tegelijk. De intro van de vaderlandse filmklassieker Fanfare, opgenomen in Giethoorn. Die koe staat gewoon op een voorbijkomende praam. In Giethoorn is de punter voor de toeristen, de praam voor de boeren. Ze doen er alles mee: veevervoer, maar ook hooihalen van veraf gelegen landerijen.
‘Doen’? Hou het maar op ‘deden’. Boeren over het water, ze komen nog voor, maar ze vormen een uitstervende bedrijfstak. Jeen van den Berg was zo’n boer. Hij woont nu in Boelenslaan in de Friese Wouden. Als het water in het bermslootje hoog staat, vinden ze daar al dat er moet worden ingegrepen. Hij glimlacht om die…

Trefwoorden