Nederland kent een groot aantal waardevolle cultuurlandschappen met een vaak rijke cultuurhistorie. Veel van deze landschappen zijn van oudsher door de landbouw vormgegeven, hetgeen heeft geleid tot verschillende landschapsvormen met een geheel eigen regionale identiteit. Het noordelijke deel van het Drents Plateau is hier een voorbeeld van.

Nederland kent een groot aantal waardevolle cultuurlandschappen met een vaak rijke cultuurhistorie. Veel van deze landschappen zijn van oudsher door de landbouw vormgegeven, hetgeen heeft geleid tot verschillende landschapsvormen met een geheel eigen regionale identiteit. Het noordelijke deel van het Drents Plateau is hier een voorbeeld van. Een gebied dat bekend staat om zijn gevarieerd esdorpenlandschap, met een grote verscheidenheid aan natuurterreinen en ongerepte beekdalen. Een gebied waar de landbouw een belangrijke beeldbepaler was én is. Niettemin staat het agrarisch grondgebruik onder grote druk. De verwevenheid met natuur en landschap maakt de landbouw in dit gebied slechts geschikt voor schaalvergroting en intensivering op zeer beperkte schaal. Als reactie hierop trekken veel…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden