De Linde ontspringt bij Elsloo en mondt via de vroegere havenstad Kuinre uit in het IJsselmeer. Het beekdal van de Linde laat een typisch plattelandsgebied zien, met uitgestrekte weidegronden doorsneden door bosjes, houtwallen en natuurgebieden.

Men voelt zich thuis in het dal van de Linde, het riviertje geeft een bijzonder karakter aan de omgeving. Maar wat is het dat de mensen aan hun streek bindt? Wie met Stellingwervers praat, merkt meteen dat ze hun eigen taal spreken en daar liefst niet van afwijken. Vooral niet als ze merken dat je ‘van boven de Tjonger’ komt, uit Fryslân. Want daar voelen ze zich niet bij horen, de taal is een belangrijke bindende factor voor de Stellingwervers. De Schrieversronte (Schrijverskring) illustreert deze band en geeft tegelijkertijd een enorme stimulans om het Stellingwerfs levend te houden. Maar is er nog een andere binding? Door dorpen en landschap? Ziet de bevolking de schoonheid van het landschap langs de Linde of lijkt het heel gewoon?

Werken en wonen
De gemeenten Oost- en Weststelling…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden