Na de oorlog woonden wij - vader, moeder en vijf kinderen - in Velsen-Noord, dicht bij de Hoogovens. Mijn moeder kocht altijd de toen bekende Hooimeijer-beschuit waarin plakplaatjes van schepen waren bijgesloten. Die plaatjes kon je inplakken in het boek 'Het zeegat uit', geschreven en getekend door Frans Naerebout. Ik was toen ongeveer een jaar of tien en een verwoed verzamelaar van die plaatjes.

Van één afbeelding was ik bijzonder onder de indruk. Het was de reddingboot Neeltje Jacoba van de toenmalige N.Z.H.R.M. (Noord en Zuidhollandse Reddingmaatschappij). Zo’n kleine boot die onder de meest bedreigende weersomstandigheden een kolkende Noordzee opgaat, dat sprak kennelijk nogal tot mijn verbeelding. Het boek ben ik kwijtgeraakt. Maar al weer een aantal jaren geleden bezocht ik een boekenmarkt op de Vismarkt in Groningen. Is het toeval of leidde een goede geest mij naar de kraam waar ik dit voorwerp van jeugdsentiment terugvond? Het boek was helemaal gaaf. Alle plaatjes aanwezig. Geluk bestaat!

Hennep en huiden
Nu de haven van Harlingen. Van der Aa vertelt in zijn Aardrijkskundig Woordenboek van Nederland uit 1844 onder meer het volgende. Harlingen, voor de Friezen Harns, dr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden