Dit jaar is de aanleg begonnen van het 800 hectare grote merengebied van de Blauwe Stad, met veel eilanden en natuur.

Groepsleerkracht Wim Duteweerd en zijn vrouw Gineke woonden aan de Niesoordlaan in Oostwold. Hun eerste kennismaking met de aanleg van de Blauwe Stad dateert van zo’n tien jaar geleden. Een krantenartikel gaf de begrenzing aan van de Blauwe Stad waarbij een waterpartij precies over hun huis en dat van de buren was gepland. Duteweerd heeft toen Wim Haasken (die samen met Jan Timmer de bedenker van de Blauwe Stad is) gebeld en hem verteld dat hij niet zo blij was met dat voornemen. Daarna werd het stil rond de Blauwe Stad, later werden de plannen steeds gewijzigd. Ongeveer vijf jaar geleden werden de plannen echter serieus en kreeg de familie Duteweerd te horen dat hun huis gespaard zou blijven. Vervolgens lazen Wim en Gineke Duteweerd een artikel waarbij toch weer waterverbindingen gemaakt werden voor en achter hun huis. Hij: ‘Ik vond het wel vervelend dat we dat uit de krant moesten vernemen. Daarna kwam er wéér een ander plan waarbij 24 woningen aan de Niesoordlaan zouden verdwijnen. Toen is voor het eerst de buurt bij elkaar gekomen en hebben we een alternatief ingediend waarbij vier woningen weg konden.’
De Blauwe Stad B.V. ging akkoord, de vier woningen verdwenen en de betrokken mensen kregen vervangende woonruimte. Wim en Gineke hebben daarna de nodige investeringen gedaan om hun woning te verbeteren, maar een jaar later kregen ze bericht dat ze alsnog met zeven andere gezinnen moesten vertrekken. ‘Toen hebben we stevig onderhandeld, met hulp van een bureau, want er ontstond een grote periode van onzekerheid. Met de buurt hebben we een alternatieve locatie gezocht. Aan de Niesoordlaan woonden we prachtig, de ruimte, de rust het groen en de privacy waren er volop aanwezig. Een van onze eisen was dat we met z’n allen aan het water wilden wonen en we wilden ook allen tegelijk verhuizen, omdat het laatste gezin anders in een verpauperde omgeving zou blijven.’
Dat laatste is niet gebeurd. Het gezin Duteweerd is als eerste vertrokken en inmiddels zijn ook hun buren op de nieuwe plek komen wonen. De andere zes gezinnen komen in de loop van dit najaar. Wim en Gineke Duteweerd hebben een moeilijke periode van drie jaar achter de rug die bestond uit onzekerheid en loze beloften. Uiteindelijk zijn ze zeer tevreden. Van een kleine arbeiderswoning aan de Niesoordlaan gingen ze naar een ruime en riante woning op een grote kavel aan de Groenelaan. De bewoners hebben de woningen zelf mogen inrichten en al hun wensen zijn gehonoreerd. De tuin wordt nu aangelegd en komt te zijner tijd te grenzen aan het meer. Achterin de tuin is een tuinhuisje gebouwd op een ophoging zodat ze over de dijk kunnen kijken, die na de bouwvak wordt aangelegd.