Het is warm tot zeer warm vandaag, de negende augustus. ‘U kunt het beste in het weekend van negen en tien augustus komen’, had de havenmeester Terwal van Meppel mij aangeraden. ‘Dan liggen er schepen van de bruine vloot, die het feit vieren dat de bruggen in Meppel weer opgeknapt zijn.’ Op weg naar de havens van Meppel rijd ik vanaf Dwingeloo langs de Drentsche Hoofdvaart. Langs de oevers liggen veel motorboten; een behoorlijk aantal stoomt op naar het stroomafwaarts gelegen Meppel. De watertoren is een goed herkenningspunt aan de westzijde van dit havenstadje, waar maar liefst vier wateren samenvloeien: de Hoogeveensche Vaart, de Drentsche Hoofdvaart, de Wold Aa en de Reest. De laatste twee zijn, hoewel gedeeltelijk gekanaliseerd, van oorsprong echte stromen of diepjes. Beide vaarten …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden