Elk jaar is er op de eerste woensdag en donderdag van september 'merke', kermis, in Easterlittens. Deze kermis betekent een jaarlijkse reünie van twee juweeltjes van ouderwetse decoratiekunst van dezelfde kermisartiest: Hendrik Giesing.

Jaren geleden op doorreis, ging ik in Easterlittens wat drinken in café Het Wapen van Friesland, een waarachtig dorpscafé met een sleetse maar sfeervolle ‘boppesael’, een bovenzaal die nauwelijks meer voor opvoeringen wordt gebruikt. In de gelagkamer hangen nog oude olielampen, nu voorzien van elektrische lichtjes. Bij kaatswedstrijden en kermis worden de glazen kappen veiligheidshalve opgeborgen. De hoek van de bar achterin is in de jaren zestig gemoderniseerd met veel houtfineer.
De gelagkamer bevat bovendien een verrassing: op de wanden zitten charmante decoratieve schilderingen. ‘H. Giesing en Zonen décoration, Leeuwarden’ is de signatuur. Op de linker zijwand is een breed gezicht op het dorp uit vroeger tijd te zien, nageschilderd van een kleine, eindachttiende-eeuwse prent; verder…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.