Al 28 jaar lang schrijft Noorderbreedte over de boeiende landschappen en de cultuurhistorie van Noord-Nederland. Daarbij werd een en ander beschreven en gevisualiseerd door schrijvers, fotografen, tekenaars en schilders. De beeldende kunst en de literatuur vinden inspiratie in de landschappen van het Noorden. Ook theatermakers laten zich hierdoor inspireren, zo dachten de samenstellers van deze uitgave van Noorderbreedte.

Noord-Nederland heeft inmiddels een bijzondere traditie opgebouwd in de productie en ontwikkeling van het locatietheater. De articulatie van zee, rivieren, meren, horizon, weilanden, leegte, bos en stad stimuleert tot uitvoeringen die uniek en onvergetelijk zijn. In hoeverre heeft de kwaliteit van de noordelijke omgeving bijgedragen tot specifieke accentuering van tekst-, beeld-, bewegings-, of muziektheater? Feit is dat het noordelijke landschap blijkbaar inspireert, uitdaagt, prikkelt. Op Terschelling wordt tijdens het jaarlijkse Oerolfestival deze prikkel steeds weer verrassend uitgebuit en omgezet in geweldige verbeelding. Mede hierdoor zou je het Noorden de bakermat kunnen noemen van het hedendaags locatietheater.

In dit nummer van Noorderbreedte zetten we de bijzondere band tuss…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden