Voor wie moeite heeft met nieuwe begrippen is 'duurzaamheid' wellicht iets uit de ‘kurkjebreierscultuur’: maar even niet mee bezighouden, komt nog wel; hooguit een keer van geproefd en alras tot de conclusie gekomen dat je een heel eind moet zwemmen eer je grond onder de voeten voelde.

Neem de vier Holwerder agrariërs Kees van der Bos, Jan Idsardi, Frans Antonides en Johannes van Sinderen, die de vereniging Ecolana hebben opgericht. De eerste twee zijn akkerbouwers, de derde is melkveehouder en de vierde schapenboer en werkzaam bij de Dienst Landelijk Gebied. Zij hebben samen de koe bij de horens gevat, gekeken naar de eisen die de oprukkende maatschappij aan de landbouw stelt, en zijn aan de slag gegaan.
Van der Bos en Idsardi scharen zich rond de keukentafel en spelen open kaart. ‘De landbouw’, zo stellen ze, ‘gaat altijd in de verdediging tegen de maatregelen die de maatschappij, zeg: de politiek, oplegt. Je moet echter niet vergeten dat die maatschappij wel steeds dichter bij je op het erf komt. Wij hebben derhalve een studie laten verrichten naar de maatregelen v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.