Een eenzame voetbal op de middenstip, gevangen in vier lichtbundels. Langzaam groeit het licht, trekt de ruimte open tot het een stadion vol publiek laat zien. Het doet je ineens de reusachtige omvang van die locatie beseffen en tegelijkertijd word je als toeschouwer opgenomen in een gevoel van intimiteit. Dit is de plek, hier gaat het gebeuren… Abe! In september 1995 opgevoerd in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen.

Peter de Kimpe uit Amsterdam is een internationale duizendpoot. Als ontwerper houdt hij zich al 25 jaar bezig met theater, tentoonstellingsarchitectuur en kunstvakonderwijs. In het Noorden is hij bekend omdat hij van 1986 tot 1999 hoofddocent van de afdeling Theatervormgeving van Academie Minerva in Groningen was. En hij was er als vormgever betrokken bij onvergetelijke locatietheaterprojecten als Abe! in Heerenveen, Peer Gynt op het strand van Terschelling tijdens het Oerol-festival en Orfeo Aqua op een meer bij Workum ergens tussen Leeuwarden en Stavoren.
Wat vindt hij van de stelling dat Nederland in de wereld voorop loopt op het gebied van locatietheater en dat het Noorden het gebied is waar het landschap theatermakers het meest inspireert?
‘Er zijn natuurlijk veel landen waar op ni…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden