In Friesland hebben diverse gemeenten plannen voor de bouw van een compleet nieuw dorp. Dantumadeel bijvoorbeeld, telt elf nederzettingen en overweegt daar een twaalfde aan toe te voegen. Littenseradiel streeft naar een dertigste dorp. Verslag van een conferentie én een voorstel om van het piepkleine Leons een echt dorp te maken.

In Noordoost-Friesland, ten zuidoosten van Dokkum, op de grens van veen, zand en klei en waar het bekende gesloten coulissenlanschap van de Wouden overgaat in het weidse terpengebied, bevindt zich de gemeente Dantumadeel. Door schaalvergroting in de landbouw en door relatief grote dorpsuitbreidingen (witte schimmel) is het verschil tussen de landschapstypen duidelijk afgenomen. Het landschap is minder leesbaar geworden, maar ook de beleving van dat landschap is verminderd doordat het platteland minder toegankelijk is geworden. Naast de verscheidenheid aan landschappen en haar rijke historie herbergt Dantumadeel bijna 20.000 inwoners, 7450 woningen, 30 kerken, 13 basisscholen, 5 dorpshuizen, een paar supermarkten en vele café’s. De gemeente telt elf nederzettingen en daaraan wil men nog …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden